Kirándulások gyomaendrőd környékén

SZARVAS – KÖRÖSVÖLGYI LÁTOGATÓKÖZPONT
Szarvason, a Körös-Maros Nemzeti park Igazgatóság központja mellett került kialakításra a Körösvölgyi Látogatóközpont. Az épületegyüttest körülölelő 26 hektáros Anna-liget egyedi adottságú, különleges értéket képvisel, hiszen a természetes állapotok mellett a kastély és a kastélypark, mint kultúrtörténeti emlék is jelentős. A parkban található eredeti növényvilág, a változatos élőhelyek alkalmassá teszik a tájat arra, hogy az ideérkezők a Körösvölgyi Látogatóközpont és az innen induló Anna-ligeti tanösvény segítségével megismerjék a Körös-Maros vidéki táj jellegzetes arculatát, növény- és állatvilágát.
Nyitva tartás: április 1.-október 31.-ig, hétfő kivételével mindennap 9-17 óráig
A látogatóközpont megtekintése kb. 3 – 3 és fél órát vesz igénybe.
Cím: 5540 Szarvas, Anna-liget 1.
Telefon: 66/313-855
e-mail: kmnp@kmnp.hu


VÉSZTŐ-MÁGORI TÖRTÉNELMI KIÁLLÍTÓHELY
A KETTŐS Mágor-halom egyrészt az újkőkortól a bronzkorig itt élő emberek történeti emlékeit hordozza, másrészt a Csolt nemzetség monostorából (XI. sz.) átépített kolostor templom (XII. sz.) romjait őrzi. A kettős domb területén végzett feltáró munka eredményeként őskori települések maradványai és Árpád-kori templomok és monostorrom maradványai kerültek napvilágra. A restaurált monostorfalak alatt húzódó 1810-1812-ben épített Wenckheim-féle borospincében a templomok építészeti múltját és leleteit bemutató múzeumot rendeztek be, a vele szemben lévő dombon pedig „in situ” mutatják be a feltárt őskori tell (telep) részleteit.
Nyitva tartás: május 1.-szeptember 30.-ig mindennap 9-18 óráig
Áprilisban és októberben mindennap 10-16 óráig
A kiállítóhely megtekintése kb. 1 órát vesz igénybe.
Diákjegy, nyugdíjas jegy: 100 Ft
Felnőtt jegy: 300 Ft
Tárlatvezetés: 1000 Ft (1 nappal előre jelezni)
Cím: Vésztő-Mágor
Telefon: 66/477-148


SZARVASI ARBORÉTUM
A város nagy vonzereje a Szarvasi Arborétum, vagy ahogy a helyiek becézik: a Pepi. A Holt-Körös partjára telepítette gróf Bolza Pál híressé vált Pepi-kertjét a 20. Század első évtizedeiben. Az angolparkok mintájára tervezte meg és alakította ki a világ számos tájáról hozatott növényekből, és sajátos növénytársulásokat hozott létre. Ma – Szarvasi Arborétum néven – öt fás gyüjteménnyé bővült. Területe 82 hektár, 1600 fa- és cserjefaj, ill. cserjefajta található benne. A botanikában járatlanok is sok gyönyörűséget láthatnak séta közben. Tavasszal a virágok színpompája, nyáron a zöldek kavalkádja, ősszel a falevelek színorgiája, télen a hó és a természet csöndje nyűgözi le a látogatót.
Nyitva tartás: március 15.-november 15.-ig mindennap 8-18 óráig
November 16.-március 14.-ig mindennap 8-15 óráig
December 15.-január 5.-ig nem látogatható
Sétahajózás: Demeter István kapitány 66/313-400, 21 óra után
A sétahajózás szűk 1 órát vesz igénybe.
Cím: 5540 Szarvas, Arborétum út
Telefon: 66/312-344
e-mail: kert@szarvas.arbor.hu


DÉVAVÁNYAI TÚZOKREZERVÁTUM (Réhelyi Látogatóközpont)
Dévaványa és Ecsegfalva települések között félúton található. A Réhelyi Látogatóközpont múzeumi épületének emeleti részén található állandó kiállítás bemutatja a terület egyedülálló értékét az európai túzokot, valamint a tájegység élővilágát és történetét. A központ külső bemutatóhelyein túzok, magyar szürke marha, bivaly, rackajuh, mangalica sertés és különböző baromfifajták figyelhetők meg. A látogatóközpontból kiindulva tanösvény mutatja be a terület jellemző növény- és állatvilágát. A védett területen kijelölt kerékpártúra útvonalak bejárásához az igazgatóság központjában kerékpárok bérelhetők.
Nyitva tartás: április 1.-október 31.-ig hétfő kivételével mindennap 9-17 óráig

A rezervátum megtekintése bő 3 órát vesz igénybe (túravezetés, sétakocsikázási lehetőség), de lehetőség van labdázásra, fedett színben való étkezésre is.
Cím: 5510 Dévaványa, Réhely
Telefon: 66/483-083


BÉKÉSI PÁLINKA FŐZDE
A több, mint 100 éves pálinkafőző mozdonyból és a vagonokból kialakított vasúttörténeti parkot tekintheti meg a látogató. A hungaricummá nyilvánított Békési Szilvapálinkát a helyszínen meg is kóstolhatják. Kiváló békési termékek, a kosárfonó műhelyben kézi munkával – értékesítésre is – készített fonott tárgyak és eszközök.
Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezés alapján (két nappal előtte) 66/411-580, 30/445-7170, bekesierika@bekesipalinka.hu
Cím: 5630 Békés, Gőzmalom sor 12.
Telefon: 66/415-992
e-mail: bekesszesz@bekesnet.hu


FÜZESGYARMATI HINTÓKÉSZÍTŐ MŰHELY ÉS KIÁLLÍTÓ TEREM
Galambos Sándor hintókészítő mester által készített kocsik ismertek a nemzetközi és a hazai fogathajtó világban.
Nyitva tartás: hétfőtől-péntekig 7-17 óráig, eltérő időpontban egyeztetés
Cím: 5525 Füzesgyarmat, Baross u. 1/1.
Telefon: 66/491-693, 30/383-59-20


GYULAI GÓTIKUS TÉGLAVÁR
Változatos programokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várjuk látogatóinkat 23 teremben, több mint 600 m2-nyi kiállító-területen. Érdekes és hiteles utazást kínálunk a középkori vár történelmébe, reneszánsz mindennapjaiba.
A történelmi utazás során megismerheti:
- a vár urának, a vár úrnőjének fogadó- és hálószobáit, a magyar várnagy és a török bég hivatali szobáját,
- a középkori várbörtönt,
- az 1500-as években használt fegyvereket, bútorokat, használati tárgyakat,
- az éléstárat, a sütőházat, a kovács- és a fazekasműhelyt.
Szolgáltatások:
Várborozó és lovagterem (Magyarország történeti borvidékének legnemesebb borai, az ínyencmesterség remekei, kortyolgató borkóstoló, zenés középkori vacsorák, rendezvények lebonyolítása), kápolna (keresztelők, esküvők megtartása)
nyitva tartás: június 15-augusztus 31. Hétfő kivételével mindennap 9-19 óráig
Szeptember 1-június 14. Hétfő kivételével mindennap 9-17 óráig
Cím: 5700 Gyula, Várkert
Telefon: 66/361-236
e-mail: corvinmuzeum@gyula.hu


RÁDIÓTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS (GYULA)
Egy nyugdíjas elektromérnök, Walssits Nándor 120 darabból álló, szakszerű gyűjteménye a magyar rádiózás kezdetei, a rövidhullámú amatőr rádiózás és az Orion gyár termékeiből. A kiállítás megtekintése nem csak hozzáértők számára élmény.
Nyitva tartás: április 1.-október 15. Hétfő kivételével mindennap 10-15 óráig
Más időpontban egyeztetés alapján
Cím: 5700 Gyula, Árpád u. 28.
Telefon: 66/362-707


SZÁZÉVES CUKRÁSZDA ÉS CUKRÁSZMŰHELY MÚZEUM (GYULA)
Az 1840 óta fennálló cukrászda az ország második legrégebben működő cukrászdája. A reformkori hangulatot árasztó, különlegesen szép cukrászdát eredeti állapotában állították helyre. A cukrászda része az egykori szabadkéményes cukrászműhely is, ahol a cukrászkülönlegességek elkészítéséhez szükséges korabeli eszközökből múzeumot rendeztek be. Ma már a legmodernebb eszközökkel és technológiával dolgoznak, de a százéves cukrászda egyedi sütemény- és bonbonkínálata a reformkori cukrászda hangulatát és minőségét idézi vendégeinek!
Nyitva tartás: hétfőtől-vasárnapig 10-18 óráig
Cím: 5700 Gyula, Erkel tér 1.
Telefon: 66/362-045